UA-59244725-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hoefverzorging Fred

Paard Pony EzelContactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Ik kan helaas niet elke avond alle mail verwerken, reactie kan even duren. Duurt te lang? Nog een keer mailen!

Voeding en beweging

Gezonde hoeven krijg je niet alleen met goede en regelmatige hoefverzorging. Het zal niet bij elk dier mogelijk zijn gezonde hoeven te krijgen, ook op langere termijn niet. Dan moet er naar andere diervriendelijke oplossingen gezocht worden. Je kunt denken aan het simpel accepteren dat je b.v. een paard hebt met gevoelige voeten en dus altijd op ondergronden gaat rijden waar je paard minder of geen moeite mee heeft of het aanschaffen van hoefschoenen.


Lekker bakje Spelt met Kurkuma, beetje zwarte peper, lijnzaadolie en gemalen kruidnagel.Lekker bakje Spelt met Kurkuma, beetje zwarte peper, lijnzaadolie en gemalen kruidnagel.Heel belangrijk is de voeding want hier staat of valt goede hoefverzorging mee. Verkeerde voeding vind je terug in de hoeven. Ook dieren die ziek zijn geweest, medicijnen hebben gehad, onder veel stress gestaan hebben enz. vind je vaak terug in de hoeven. Al laat je de hoeven regelmatig goed verzorgen, probleemhoeven blijven dan probleemhoeven. Informeer en lees zoveel mogelijk over natuurlijke voeding van je paard, pony of ezel.

Beweging is even belangrijk.   Er zit een groot verschil in hoefverzorging van een paard, pony of ezel die langdurig alleen maar in een weiland staat of  die regelmatig gebruikt (getraind) wordt en ook op hardere ondergronden komt. Een ideale hoef blijft door goede voeding (groei) en regelmatige beweging (groei en slijtage) altijd op de zelfde lengte. Als dit goed in balans is dan hoef je meestal alleen nog maar wekelijks zelf de scherpe randen er af te vijlen. Hier zijn hele goede en leuke cursussen voor. Mijn advies is om een cursus te volgen als je de mogelijkheid en gelegenheid hebt, ook al zou je er zelf in de praktijk geen gebruik van maken.

Een balans vinden in hoefgroei en slijtage is niet altijd even makkelijk en is vaak ook afhankelijk van de ‘leef’ omgeving van het dier .

 

Groei en slijtage in evenwicht! (als het is te zien)Groei en slijtage in evenwicht! (als het is te zien)Het kan gebeuren dat je paard, pony of ezel wat ‘gevoelig’ loopt als ik geweest ben voor een hoefbehandeling. ‘Te kort bekapt’ wordt er dan een enkele keer snel gezegd. Vaak moet je de oorzaak iets dichter bij zoeken. Ben je wel met je paard tussen de hoefbehandelingen door voldoende op het harde naar buiten geweest? Of als je zelf hoefverzorging (raspen) tussendoor doet misschien een keer vergeten of te lang uitgesteld? Elk dier reageert hier weer anders op als ik dan misschien 1x in de 2 of 3 maanden bij je kom. Als een hoef b.v. 0,2 mm. per dag groeit moet het er die zelfde dag ook weer afslijten. Daar is natuurlijk hoefonderhoud op gebaseerd. Beweging.Beweging.Dus de hoeven moeten altijd zo veel mogelijk op de zelfde lengte blijven. Als je zelf lange nagels hebt en je hebt er last van dan knip je ze ook op de normale lengte af en niet halverwege. Dat voelt dan wel even anders want je vingertoppen (ofwel de hoefzolen) komen plotseling meer in aanraking met voorwerpen.

 

Spelt is één van de meest originele, natuurlijke granen. Het is lekker, heel gezond en tevens betaalbaar. Daarom is spelt bij uitstek geschikt als voer voor je paard. Spelt mist alle technische 'verbeteringen' en bevindt zich nog in de oervorm. Omdat spelt minder snel door ziekten wordt aangetast, zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig. Het bevat meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten. De belangrijkste voedingsstoffen zitten in de kern van de korrel.

Spelt bestaat uit een uitstekende mengeling van:

  • Vitamines (E, B groep, Foliumzuur, Niacine);
  • Mineralen, met name ijzer, magnesium en fosfor;
  • Koolhydraten, waaronder speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren;
  • Hoogwaardige onverzadigde vetzuren, welke levensbelangrijke bouwstoffen zijn voor de celwanden en zenuwen;
  • Voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen;
  • Eiwitten welke niet alleen dienen voor energiewinning, maar ook als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Spelt bevat zelfs 6 van de 8 essentiële aminozuren.


Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingswaardeprofiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam.

Te veel...Te veel...Glucosamineglycanen die worden aangetroffen in spelt spelen een belangrijke rol bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen wat belangrijk is voor soepele en veerkrachtige gewrichten. Ook bevat het cholesterine dat de bloedvaten reinigt. Spelt is de enige graansoort die neutraal in het lichaam werkt, noch zuur nog basisch.

Kortom, spelt helpt je paard gezond te houden!

Bron: Zie www.paardenschoenen.nl/voeding

De spelt bewaren op een droge plek en van de grond af.

Prijswijzigingen voorbehouden.