UA-59244725-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hoefverzorging Fred

Paard Pony Ezel



Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Ik kan helaas niet elke avond alle mail verwerken, reactie kan even duren. Duurt te lang? Nog een keer mailen!

Ezels.

 

Moeten droog kunnen staan.Moeten droog kunnen staan.Het ‘houden’ van ezels is niet hetzelfde als het ‘houden’ van paarden of pony’s. Een ezel is niet zoals een paard of pony ‘waterdicht’. De anatomie van de hoeven is ook iets anders en de stand van de hoeven is ook niet hetzelfde als dat van paarden en pony’s. Ook met het voer moet je nog beter opletten als bij paarden en pony’s dat het niet te ‘rijk’ is. Ze moeten natuurlijk wel voldoende gevarieerd kunnen eten en ook hun mineralen binnen kunnen krijgen.

 

Warm en droog, ideaal ezelsweer.Warm en droog, ideaal ezelsweer.Een ezel moet eerder als een paard of pony altijd de gelegenheid hebben om te kunnen schuilen. Hun vacht is niet zo vettig als bij paarden en pony’s, daardoor worden ze bij langdurige regen tot op de huid nat. Als je in de schuilstal en zoveel mogelijk ervóór gaat verharden met tegels of beton dan kunnen de hoeven ook droog worden en beter slijten. Hun hoeven kunnen niet tegen langdurig natte weiden.

Veel ezels kunnen dan ook last hebben van een schimmel in hun hoeven die samengaat met een bacterie. Een beetje stro alleen in de hoeken van de schuilstal geeft ze de gelegenheid om af en toe te kunnen liggen en van het stro te eten! De rest van de stal is dan makkelijk schoon te houden, daar kunnen ze dan droog en uit de wind staan. Tegen de kou kunnen ze wel, als ze maar een droge schone schuilplaats hebben.

 Vaak is het bij een ezel niet zo duidelijk als hier.Vaak is het bij een ezel niet zo duidelijk als hier.

De ezel heeft een hoge pijngrens, dus vaak controleren op verwondingen, blessures en verandering in gedrag omdat ze ziek kunnen zijn/worden zonder dat je het in de gaten hebt en om dan erger te voorkomen! Zie de knop 'Anders dan anders' De ezel is intelligent, vrij eenkennig en veel sterker dan een pony of paard van het zelfde gewicht. Ze kunnen veel krachtiger en ‘sneller’ slaan! Laat de benen ook eens door een 'ander' opnemen, zodat ze ook aan 'vreemde' handen wennen. Het is van groot belang ook voor de hoefverzorger dat ze goed opgevoed worden. Uitzonderingen op karakteromschrijvingen zijn er natuurlijk altijd.

 

Paarden, pony’s en ezels kunnen goed samen als je de wormbesmetting  maar goed in de gaten houdt.

 

Kluns? Oen?Kluns? Oen?Een muilezel is een kind van een ezelin en een paardenhengst. Een muildier is een kind van een ezelhengst en een paardenmerrie. De mannelijke kinderen van deze combinaties zijn onvruchtbaar en ook de vrouwelijke zijn bijna onvruchtbaar. Een gecastreerde ezel wordt ook wel ‘kluns’ of ‘oen’ genoemd.

Kijk ook bij 'Benamingen'.

 

 Muildier!Muildier!

 

Afbeeldingsgalerie