UA-59244725-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hoefverzorging Fred

Paard Pony Ezel



Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Ik kan helaas niet elke avond alle mail verwerken, reactie kan even duren. Duurt te lang? Nog een keer mailen!

'Anders dan anders'

 

Kijk veel naar je paard, pony of ezel en probeer op tijd veranderingen in gedragDit zit wel goedDit zit wel goed of lopen te ontdekken. Er zijn paarden waarbij je vrij snel aan hun hoofd of 'gezicht' kunt zien dat ze pijn of ergens last van hebben. B.v. opgetrokken mondhoeken, oren in 'aerodynamische' stand, kromme houding, slechter eten of hij is toch 'anders dan anders' ga dan zoveel mogelijk op je gevoel af.

Dit is te zien.Dit is te zien.Er zijn genoeg paarden en vooral ezels die dit niet zomaar laten zien. Een geblesseerd paard dat in een kudde op de loop is voor een aanvaller zal proberen dat niet te laten merken anders wordt je er uit gepikt. Als je paard kreupel loopt en je gaat er mee naar de dierenarts of hij of zij komt bij jou, kan het voorkomen dat je paard opeens niet meer kreupel is. Natuurlijk is dit afhankelijk van de mate van pijn, verwonding of blessure. Als het duidelijk zichtbaar een been of hoef is kun je er achter komen aan welke kant het zit door te kijken naar welke voet bij het lopen het kortst in de lucht is, dus de voet die het snelste weer wordt neergezet. Dan is het meestal het andere been of hoef. Ook als je een been probeert op te nemen en hij wil hem niet of bijna niet geven dan is het meestal het andere been waar het probleem zit. Ook recht voor of achter je paard gaan staan en dan kijken of hij naar een kant gaat overhellen. De kant waar hij naar toe gaat hangen zit het probleem vaak niet. Of als hij een poosje stil staat wil het pijnlijke been of zere hoef nog wel eens op rust gezet worden.

Ik eet wel maar . . . . . .Ik eet wel maar . . . . . .Verandering in vacht of eetgedrag? Het hoeft lang niet altijd iets bijzonders te zijn maar hou het wel in de gaten. Koliek of buikpijn is een verzamelnaam. Je kunt grofweg een paar indelingen maken: krampkoliek, verstoppingskoliek, gaskoliek en ook wormen die de darmwand aangetast hebben kunnen koliek veroorzaken.

Bij krampkoliek trekken de darmen sterk samen, dit kan vele oorzaken hebben. Kan van te veel en te koud water drinken komen. Ook wel van sneeuw happen als er weer voor het eerst een laagje sneeuw in de wei ligt. Een enkele keer komt het van een snelle wisseling naar ander voer (gras). Deze darmkrampen gaan vaak na een tijdje vanzelf weer over.

En nu heb ik last van ....En nu heb ik last van ....Verstopping in de darmen kan veel oorzaken hebben, door te snel te veel eten zonder goed te kauwen vanwege een slecht gebit (haken op de kiezen) of gewoon door te hongerig zijn of misschien wel door ‘stress eten' (bang dat het voer weer weggehaald wordt). Ook kan het gebeuren dat je dier veel zand binnen krijgt door welke omstandigheden dan ook. Zand kan over een lange periode langzaam ophopen in de darmen, dat deel van de darmen werkt dan niet meer waardoor voer niet goed verteerd. Als je (verse) mest in een emmer doet, dan veel water er bij en goed roeren, heel even wachten en de emmer leeg gieten bij het laatste beetje even voorzichtig en dan kijken of er veel zand onder in de rand van de emmer ligt. Hoeveel? Is moeilijk te zeggen, er ligt altijd wel een beetje in.  Als je dit vaker doet weet je vanzelf wanneer het (te)veel wordt. Je kunt als je het niet vertrouwt preventief ‘zandweg’ geven of een ander soortgelijk product. Daar zit vaak psylliumzaad in wat het zand in de darmen inkapselt en zo mee naar buiten neemt.

Bloedworm eitje onder de microscoop.Bloedworm eitje onder de microscoop.De darmwand kan ook aangetast zijn door zware wormbesmetting  wat ook weer verstoppingen kan veroorzaken.

Gasophopingen kunnen komen door eten van bedorven voer of te weinig beweging enz. De symptomen van al deze vormen van ‘buikpijn’ lijken sterk op elkaar. Vaak kun je niet goed zien of het een levensbedreigende koliek is of dat het misschien zo weer over gaat. Soms ‘kijkt’ het dier naar zijn buik, gaat schrapen met de voorbenen, rollen, zweten of ook wel languit liggen. Ook proberen ze wel met een achtervoet naar hun buik te trappen. Elk dier kan anders reageren. Natuurlijk bel je de dierenarts als je het niet vertrouwt .


Niet lekker voelen.Niet lekker voelen.Ook de basis lichaamstemperatuur van je paard, pony of ezel weten kan in een aantal gevallen handig zijn. Evenals de hartslag en ademhaling.

De basistemperatuur kan per paard wat verschillen. Normaal ligt dit tussen de 37 en 38 graden in rust en bij een veulen tussen de 37,5 en 39 graden. Het beste is dit een aantal keren te meten bij je dier in rust en telkens op hetzelfde tijdstip van de dag. Dan heb je een redelijke basistemperatuur.

De hartslag zit tussen de 30 tot 40 slagen per minuut in rust.

Phoe hée !Phoe hée !En de ademhaling is in rust ongeveer 8 tot 16 keer per minuut. Bij kleine paarden en veulens ligt het gemiddelde iets hoger. In galop kan de ademhaling wel oplopen tot 150 keer per minuut en is gerelateerd aan de galopsprongen omdat het paard op dat ritme moet kunnen uitademen.